2010. szeptember 3., péntek

Érdekes adatok Indonéziáról

a. Indonézia nagyjából 18000 szigetből áll, a pontos szám forrásonként változik.
b. Indonézia ajándéka a világ tisztálkodási kultúrájának a mandi. Ez a fürdőszoba sarkában álló, vízzel teli tartály, amelynek köszönhetően az indonéz embernek se zuhanyra, se csapra, se vécépapírra nincs nagyon szüksége. A mandi elengedhetetlen tartozéka a nyeles, műanyag edény, amelynek segítségével az ember mer a vízből, majd ráönti a megmosni kívánt testrészre. Eleinte idegenkedtem a manditól, ám hamar megtanultam szeretni az önkezemmel a nyakamba zúdított, lábasnyi hideg vízlökéseket.
c. Sok ázsiaival szemben az indonéz férfiak jelentős része képes arcszőrzetet növeszteni. Az ennek okán érzett büszkeségből kifolyólag az indonéz férfiak jelentős része csodálatos bajuszt visel. (Szigetenként eltérő szokások vannak: pl. Timor szigetén kecske szakállt növesztenek, ill. hátul a hajukon lelógó copfot hordanak).
d. Indonézia majdnem kétmillió négyzetkilométer, ám a lakosságának nagyjából fele, 125 millió ember a Magyarországnál alig nagyobb Jáva szigetén él. Nem meglepő, hogy ez sok probléma forrása. Megoldást már a holland gyarmatosítók is kerestek, akik a transmigrasi-nak nevezett program keretében elkezdték a jávaiakat és kisebb mértékben a szintén eléggé összezsúfolódott balinézeket a szigetvilág szellősebb vidékeire költöztetni. A független Indonéziában a transmigrasi még fontosabb szerepet kapott, és keretein belül több millió embernek lett új otthona, legtöbbször függetlenül attól, hogy akart-e ő egyáltalán bárhova is elköltözni. A transmigrasi eredményeként többnyire a legszegényebb jávaiaknak kellett volna új életet kezdeni Borneó és Pápua dzsungeljeiben, ám ők erre szakképzettség híján képtelenek voltak. Az őslakosság viszont természetesen jogosan háborodott fel az erőszakos javanizáción, és sokszor módszerek is újraéledtek az új szomszédok megregulázásnak érdekében. A transmigrasi kudarc volt, és ma már a jakartai kormány sem forszírozza a dolgot.
e. Az indonéz férfiak annyira szeretik a bukósisakjukat, hogy simán elfogyasztanak egy komplett ebédet a sisakkal a fejükön.
f. A gyarmati múltból kifolyólag Indonéziában aránytalanul sok a holland turista.
g. A gyarmati múltból kifolyólag Indonézia keresztény vidékein aránytalanul sok a holland nevű bennszülött, a Bram-tól a Rinus-on át az Ambrosius-ig. És természetesen aránytalanul sok a PSV, Feyernoord és Ajax Amsterdam mez és matrica is. (Főleg Floresen találkoztam ezzel)
h. Ázsiában mindenhol idegesítő dolgokat ordibálnak a fehér ember felé, de semmi sem olyan idegesítő, mint az indonéz „Hello/He/Hi Mister!!!“.
i. Az indonézeknek négy alapkérdésük van a fehér emberhez:
i. Hello Mister!
ii. How are you?
iii. What’s your name?
iv. Where are you from?
v. Want motor? vagy Money, please!
j. A világ legnépesebb országa, amely soha, semmilyen kategóriában nem nyert egyetlen Nobel-díjat sem: Indonézia.
k. Az indonézek a mobiltelefont egészen különlegesen, szinte kisrádióként használják. Jó messze tartják a fejüktől, aminek következtében egyrészt ordítaniuk kell bele, másrészt pedig a környéken mindenki hallja, amit az ő fülükbe ordítanak.
l. Az indonézek mindenütt folyamatosan énekelnek, ami Ázsiában viszonylag megszokott
m. Indonéziában az átlag ember az utcán nem érti azt a szót, hogy "Internet" (persze a képzettebbek, akik beszélnek is angolul, azok igen). Viszont azt, hogy "Warnet" azt mar mindenki érti. Ez annál is furcsább, mert ez utóbbi a "Warung Internet" szóösszetételből alakult ki, ami azt jelenti, hogy egy hely, az internetezésre. Ezt sosem fogom megérteni.
n. Indonéziában a sör közepesen drága. Boltban valamivel két dollár alatt van a nagyüveges, egész finom Bintang, olcsó étteremben valamivel fölötte. Az országban mindenhol lehet alkoholt kapni, de a nagyon muszlim vidékeken csak bizonyos helyeken, és ott sem teszik ki a kirakatba.
o. Az indonéz viszonyok egyik legnagyobb szakértője meglepő módon magyar. Wágner László írta a Lonely Planet indonéz társalgási szótárát, az országról szóló weboldalai pedig óriási segítséget jelentenek mindenkinek, aki Indonéziába tervez utazni – főleg, ha az ország eldugottabb szegleteibe.
p. Vietnamot leszámítva Indonéziában láttam az egy főre jutó legtöbb robogót.
q. Az indonéz hivatalos nyelv, a Bahasa Indonesia viszonylag új kreálmány, és nagyon közeli rokona a Malajziában beszélt Bahasa Malaysiának. A Bahasa Indonesia a világ egyik legegyszerűbb nyelve, amelyben nincs se nem, se igeragozás, se többes szám. Ez utóbbi helyett azt, hogy valamiből több van, úgy jelzik, hogy egyszerűen kétszer mondják a főnevet.
r. Az indonézek írásban szinte egyáltalán nem használják az x betűt, annak ellenére, hogy van a nyelvben ilyen. Legjobb példa erre az utas vagy fő szó, ami indonézül "pax", írásban is. De egyéb esetekben, szinte mindig, az x betűt ks-sel helyettesítik, mint pl.: seks, teksi, ekslusiv, ekspres vagy komlpeks... Fura, nem?!
s. Az indonéz kisvárosi önkormányzatok imádnak a régióra jellemző zöldségeket vagy gyümölcsöket ábrázoló szobrokat állítani. Káposztától ananászig mindennel találkoztam.
t. Tetszőlegesen kiválasztott indonéz tévéhíradó első tíz perce mindig az országot éppen sújtó természeti katasztrófákról szól, a földrengésektől kezdve az áradásokon át a vulkánkitörésekig.
u. Az hagyján, hogy a szűk tengerszorosokban forr a víz, a vulkánok rendszeresen kitörnek, és földrengések és cunamik is rendszeresen elkapják az országot, de Indonéziában még a levegőben sem lehet nyugodt az ember. Minden egyes repülőút iszonyú turbulenciákkal teli hullámvasút, amelyeken ember legyen a talpán, aki nem végig az ülés karfáját szorongatja görcsösen. (ld. a Szingapúr – Jakarta útvonalamat).
v. Mivel a legelemibb biztonsági szabályokat sem képesek betartani, valamennyi indonéz légitársaság ki van tiltva az Európai Unió légteréből. Még a nagy, állami Garuda is.
w. Meglepő módon Indonéziának saját, hazai fejlesztésű államszervező ideológiája van, a pancasila. Ezt a független ország első vezetője, Sukarno véste kőbe, és öt alapvetése van. Az egyistenhit, a humanizmus, a társadalmi igazságosság, a nemzeti egység és a demokrácia. Természetesen Indonéziában ezek közül egy sem valósult meg maradéktalanul, és nyilvánvalóan nem is fog soha. Mellesleg az egyistenhittel a muszlimoknak és a keresztényeknek nem volt sok gondjuk, a balinéz hindu papok viszont jó sokáig törhették a fejüket, amíg valami olyan módosítást tudtak letenni az állam asztalára, amely legalább látszólag a követelményeknek megfelelővé tette sokfejű vallásukat.
x. A nyilvánvaló problémák ellenére a független Indonézia története tulajdonképpen sikertörténet. A szinte mindenben különböző szigetek meg tudtak maradni egy országban, jelenleg csak néhány kisebb csoport küzd a függetlenségért, és Indonézia a harmadik világ körülményeihez képest inkább sikeres, mint kudarcot vallott olvasztótégely.