2010. augusztus 7., szombat

Szingapúr I.


Különösebben szerintem nem kell bemutatnom: mindenki hallott már róla innen-onnan. Két napot töltöttem itt el, de ez igazából elég volt arra, hogy lássam a város ill. az ország nagy részét.


Szingapúr a maláj félsziget csücskénél fekszik, az Egyenlítőtől 6 fokra északra. A hosszúságit nem tudom :D Kb. 4,8 millióan lakják. Sok nemzetiségű országról van szó: laknak itt malájok, indiaiak, kínaiak, arabok. Külön negyedekben laknak az egyes népcsoportok, magukon hordozva az egyes népcsoportok jegyit.


A pénzneme a szingapúri dollár (SGD); 1 SGD kb. 160 Ft.


A szállásom az arab, az indiai negyed és a városközpont határán volt. Érdekes neve volt: Feel At Home. Tényleg nagyon hangulatos volt, és az ára is korrekt: Szingapúr egyik legolcsóbb szállása a maga 24 SGD-vel.


Első nap megnéztem az indiai negyedet, majd a központ felé vettem az irányt. Itt tényleg minden hiper - szuper. A Forma 1-ből is ismert felhőkarcolók uralják az eget. Ottjártamkor a város nagyban szépült, hiszen a közeljövőben három fontos esemény is lesz: kezdődik augusztus 9-én. Ekkor lesz Szingapúr felszabadulásának a 45. évfordulója. Nemzeti ünnep, így biztos, hogy hatalmas buli lesz. Rá pár napra kezdődik augusztus 14-én az I. Ifjúsági Olimpia, aminek szintén Szingapúr ad otthont. Ezen a 14 és 18 év közöttiek versenyeznek, ugyanazokban a számokban, mint a rendes olimpián. Debrecen is beadta erre a pályázatot, de esélyünk sem lehetett Szingapúrral szemben. A harmadik nagy eseményre szeptember közepén kerül sor. Van aki már kitalálhatta, aki követi az eseményeit. A Forma 1 szingapúri nagydíjára kerül sor. Éjszakai versenyről révén szó, a lámpákat már szerelik felfele. Így könnyű volt követni a pályát.


A felhőkarcolókon túl a központban található még a Merlion szobor-szökőkút. Ez Szingapúr jelképe. Sellő test, oroszlán testtel. Jól mutat a tengerparton, mögötte pedig a toronyházak.


Innen jül látszik a túlparton lévő három híres építmény: sorrendben az Esplanade koncert és színház központ, mögötte a Szingapúr Flyer – a vilég legnagyobb és legmagasabb óriáskereke. 5 méterrel előzi meg a London Eye-t. A Flyer 165 méter magasra viszi fel az utasokat. Melette pedig Szingapúr új büszkesége, a nemrégiben átadott Marina Bay Sands. Ez három toronyból áll, egyenként 300méter magasak, és a tetejét egy fedőlap köti össze. Alul luxus bevásárló központ található, tele mindenféle üzlettel. A tetején pedig egy 100 méter hosszú, és 15 méter széles úszómedence. Kb. 1,4 millió literes. Ezt sajnos csak a szálló vendégei vehetik igénybe az 57. emeleten. Vagyis bárkinek lehetősége van rá, aki hajlandó kifizetni éjszakánként 1000 SGD-t. Ebben viszont csak a szállás van benne reggeli nélkül.


A turisták viszont a harmadik toronyból felmehetnek 20 dollárért cserébe az 56. emeletre, ahonnan csodás panoráma nyílik a városra. Félkörben körbe lehet menni, így minden látható. Szerencsére tiszta volt az ég, így be lehetett látni a teljes várost és az öblöt. Fentről lehetett csak igazán látni, hogy mekkora Szingapúr.


Este a Singapore Flyer-re mentem fel sötétedés után. Olyan jegyem volt, ami nem volt időhöz kötve. Éjszakai fényekben tán még szebb a város. Minden kivilágítva szebbnél szebb fényekkel. fura érzés volt utána a hatalmas épületek tövében barangolni.