2010. július 19., hétfő

Kuala Lumpur


Kuala Lumpurba (a továbbiakban KL) ezúttal is az Air Asia gépével utaztam. Az út eseménytelenül telt el. Nem volt semmi rendkívüli. A Tune Hotel Downtown szállójában foglaltam le a szobát. A transzfer busz 18 ringgitért vitt be a szállóig. A szállás a belvárosban helyezkedett el, 2 perc sétára két LRT megállótól. Szoba tartalmazott egy francia ágyat, fürdőszobát, tusolóval, wc-vel, ventillátor. Légkondicionálásért, Wi-Fi használatért dő alapon külön fizetni kellett. A szálloda alsó szintjén 7/11 üzlet illetve SubWay falatozó, felső emeleten mosoda található. Maga a szálloda 7 emeletes, modern, liftes, nem rég épült, egyszerű szálló.
KL az ország fővárosa, kereskedelmi és gazdasági központja. Lakossága 1,8 millió fő, három maláj szövetségi terület egyike. A városban az etnikumok különböző kerülteket hoztak létre - így megtaláljuk a kínai, indiai, maláj kerületet. 1957-ben vált a független Maláj Államszövetség fővárosává. (Nagy Britanniához tartozott). Két folyó található: Gombak, Klang. A főváros 35 km-re fekszik a tengerparttól illetve a nemzetközi kikötőállomástól.
Kuala Lumpurnak fő nemzetközi reptere, a KLIA (Kuala Lumpur International Airport) 70 km-re található a városközponttól. Három terminál található - Main Terminal, Satelit Terminal, LCCT terminal. Az ázsiai fapados légitársaságok az LCCT (Low Cost Carrier Terminal)-t használják. Ilyen pld.: AirAsia, Tiger Airways, Cebu Pacific Airlines.
Itt található a Petronas ikertornyok is, ami 2004-ig a világ legmagasabb épülete volt a maga 452 méterével. Mára ezt elvesztette, hiszen a dubai Burj Dubai majd a kétszerese ennek, de még megtartotta a világ lemagasabb ikertornya címet a torony. Nem könnyű felmenni. Délután esélytelen, hogy feljusson valaki. Reggel kell menni, és akkor még van esélye, hogy feljut az ember rá. Vasárnap nekem sem sikerült. Petronas ikertoronyról pár szót
452 méter magas felhőkarcoló, az építtető olajcég nevét viseli. 2004-ig a világ legmagasabb felhőkarcolója volt - jelenleg Dubaiban van a legmagasabb. A két tornyot 172 méter magasan egy acélhíd - skybridge- köti össze, ami 58 méter hosszú. A látogatók számára 2000-től ingyenesen lehet felmenni. Az épület alsó szintjén 5 emeletes luxus pláza is működik.
Kimentem innen a madár parkba, ami a világ legnagyobb szabadtéri madár parkja. Sajnos mire kiértem, addigra leszakadt az ég, így a parkot már nem lehetett megnézni. Maradt a mellette lévő orchidea park. Itt szebbnél szebb orchideák találhatók a világ minden részéről. Visszamentem a központba, ahol szétnéztem a tornyok alatt található luxus bevásárló központban. Sajnos az árak nem az én pénztárcámnak vannak szabva.
Másnap a Batu Cave-hez látogattam el, ami egy hindu templom egy hegy belsejében. 270 lépcső vezet fel a barlanghoz. Egyes feltételezések szerint a barlang 400 millió éves, és óvóhelyként használták a Temuan emberek.
Barlangrendszer 3 fő és néhány kisebb barlangból áll. 100 méter magasra kell feljutni, amiben 272 lépcső segít. Élővilágához hozzátartoznakk többek között a makákó majmok, denevérek, liphistiidae pókok. Belépő ingyenes, nyitva tartása 8 - 20.
A barlang bejárat előtt található a világ legmagasabb - 43 méter - Murugan, hindu istenség arany szobra.
Híres Thaipusam fesztivál helyét adja. A világ minden tájáról érkeznek zarándokok, a múlt évben több mint 1,5 millió ember utazott ide.
Visszaérve a városba a Merdaka teret vettem célba. A tér a függetlenség tere, többek között Sultan Abdul Samad szultáni palotát megnézhetjük illetve az utca túloldalán a központi könyvtárat illetve a régi város ázát.
Érdemes ellátogatni, ha színvonalasabb árukat szeretnénk vásárolni a közelben lévő Central Market-hez. Mint a neve tükröző: központi bevásárló áruház. De ne számítsunk olcsó árukra, minőségi, drága áruház.
Következő állomásunk a kínai városrész volt. Itt érdemes felkeresni a híres, olcsó kínai piacot Kuala Lumpurban, a JL Petaling utcát. Milliónyi színes áru: elektronika, ruházati cikkek, de ha csak szimplán élelmiszert szeretnénk vásárolni, akkor sem megyünk el üres kézzel. Pasar Seni LRT állomáson kell leszállni és kb:100 méter múlva elénk tárul "mini kína".
Piac mellett található egy díszes hindu templom, Sri Mahamariamman templom.
Indiai negyed is tartogat műemlékeket. Masjid Jamek LRT állomásnál kezdődik a kerület. Az állomás túloldalán egy hangulatos, lüktető tömegű indiai piaccal találkozunk. A helyi étteremben elfogyasztottuk a kedvenc indiai csirkénket curry-s rizzsel, illetve kelkáposzta szerű szósszal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése