2013. március 3., vasárnap

Volubilis & Moulay Idriss

Előzmény:

Volubilis

A mai napra Marokkó egyetlen római emlékhelye volt a tervben: Volubilis, valamint a tőle mindössze 5 km-re fekvő Moulay Ibniss.
Volubilis mindössze 30 km-re fekszik Meknestől, de tömegközlekedéssel nem érhető el. Iránytaxival a legegyszerűbb eljutni oda. Előzőnap Khaleddal megbeszéltük, hogy szerez egyet. Kicsit késtünk, de ez nem volt probléma.
Indulás előtt még pénzt váltottunk. Mint sok minden más, ez is érdekesen működik Marokkóban. Nem a bankban kellett, hanem a bank melletti automatában. Először azt hittük, hogy nem érti, és ez csak pénzfelvételre vonatkozik. De be kellett tenni az eurót, majd az átváltva kiadta dirhamban. Nah meg a jatt az őrnek a segítségért… Mintha nem ez lenne a dolga :D
Szóval. Megjött a taxi. Egy régi kaffer merci, amilyennel mér korábban is szerettünk volna utazni; kipróbálni. Erről majd később.
Kb. ¾ óra alatt értük el Volubilist. A dombok között már messziről látszott a Bazilika romjai a Római Birodalom legnyugatibb városában. 






Volubilis a 2-3. században a hajdani Mauretania Tingitana észak-afrikai provincia székhelye volt. Lakóinak száma meghaladta a 20000-et is. Elsősorban olajkereskedelemnek és a környékbeli rézbányászatnak köszönhette fejlődését. Az iszlám 684-ben hódította meg ezt a vidéket és Volubilis is az elarabosodás sorsára jutott.  Amikor Fest megalapították, a város teljesen elnéptelenedett és az enyészett lett úrrá az egykor virágzó római településen. 1997-ben vált az UNESCO világörökség részévé.

Új városrendezési és építési elvet vezettek be. Hálós utcarendszert építettek ki. Több építési fázis után, 169-ben teljesen elkészült a város. A legjelentősebb főutca a 6x20 méter széles Decumanus Maximus


Volubilis. Forrás: Wikipedia.


Egykor vízvezetékkel látták el a várost, és több nyilvános fürdő volt. 


Vízvezeték

Fürdő


Ahol a Decumanus Maximus kapu kezdődik, ott áll északnyugaton a Tanger-kapu. Kétoldalt gyalogos, középütt kocsi átjáróval.




A nyilvános épületek közül a legfontosabb a forum, 1300m2 alapterületű kőburkolatú tér, ami délen a tribuna határolt.
A capitoliumot Macrinus császár tiszteletére építették 217-218-ban, és 38*33 alapterületű. A Tribunal Basilica épülete 42,2*22,3 m alapterületű és korinthoszi oszlopokból álló, nyolc bolthajtású bazilikát a 2. században építették.


Capitoliumi templom

Bazilika
Bazilika

Az Arc de Triumphot, a diadalívet 1931-ben restaurálták. A felirat szerint Marcus Antonius tiszteletére emelték a 19 m hosszú és 4 m mélységű, korinthoszi oszloppárral díszített diadalkaput.





A felirat:
IMPERATORI CAESARI MARCO AVRELLIO ANTONINO PIO FELICI AVGVSTO PARTHICO MAXIMO BRITTANICO MAXIMO GERMANICO MAXIMO
PONTIFICI MAXIMO TRIBVNITIA POTESTATE XX IMPERATORI IIII CONSVLI IIII PATRI PATRIAE PROCONSVLI ET IVLIAE AVGVSTAE PIAE FELICI MATRI
AVGVSTI ET CASTRORVM ET SENATVS ET PATRIAE RESPVBLICA VOLVBILITANORVM OB SINGVLAREM EIVS
ERGA VNIVERSOS ET NOVAM SVPRA OMNES RETRO PRINCIPES INDVLGENTIAM ARCVM
CVM SEIVGIBVS ET ORNAMENTIS OMNIBVS INCOHANTE ET DEDICANTE MARCO AVRELLIO
SEBASTENO PROCVRATORE AVGVSTI DEVOTISSIMO NVMINI EIVS A SOLO FACIENDVM CVRAVIT.




Az Alapkő Marcus Aurelius procurator nevét említi.
Egyaránt épültek házak az egyszerűbb rétegeknek, de ugyanígy patríciusi házak is találhatók, melyeket mozaikokkal díszítettek. A legszebb mozaikpadlók a főutca mellett találhatók. Az Orpehus-ház mozaikjai delfineket és más állatokat ábrázol.





A legszebb és legnagyobb a Vénusz-háza. A perisztil-udvarral, kerttel, a falakon dekorációkkal. A 8 szobából és 7 folyosóból álló patríciusház földszinti mozaikpadlója geometrikus motívumokat, görög és római mitológiai jelenteket ábrázol. Itt találták meg 1918-ban Cato bronz szobrát is.


Cato. Forrás: wikipédia

Hercules-szobájában a négy évszak elevenedik meg mozaikokon, míg a Lovagok-termében is gyönyörű padlózat fogadja a látogatókat.
A kézműves és iparos-műhelyek közt a pékségek és az olajmalmok voltak a legfontosabbak. Még a lakóépületek mellékhelységeiben is tartottak olajprést. Az olívaolaj volt a fő terméke a városnak, mely hozzájárult Volubilis felvirágozásához.


olajmalom



Mozaikok

Bacchus mozaikja


Négy Évszak

Diana mozaikja

Moulay Idriss

Volubilistől alig néhány kilométerre van Moulay Idriss. A romvárosból jól látszik a Zerhoun hegyre épült hófehér, piramis alakú város. A hegy miatt sokszor úgy hívják, hogy Moulay Idriss Zerhoun





Moulay Idriss az iszlám szent városa, a Maghreb országok lakói által látogatott iszlám zarándokhely. A 130000 lakosú szent város története 1200 évre tekint vissza. Itt nyugszik Moulay Idriss Ibn Abdallah Ben El Hassan BenAli, aki a próféta lányának, Fatimának a leszármazottja volt. Moulay Idriss-nek a nevét viseli a város, aki megalapította a Maghreb első arab-iszlám városát Észak-Afrikában a 8. században. A mauzóleum egy mecsetben található.





A szűk utcák között történt meg, hogy vízvásárlás közben egy szamár majdnem elütött. Ezek a sikátorok sokszor alig 1-2 méteresek, így sok helye nincs az embernek kitérni előlük. És az élelmet, vizet, vagy a gázpalackokat megpakolt szamarakon lehet csak felvinni a fentebbi területekre. Vásárlás közben nem figyeltem eléggé, és a szamár nekem jött :S Szerencsére nem esett bajunk egyikünknek sem.

Innen mentünk vissza Meknesbe, ahol a meknesi bejegyzés második bejegyzése jön időrendben folytatásként. 

Képek




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése